11/17/2009

Zambetul stiintei

Zambetul stiintei

Acest site isi propune sa va dezmorteasca un pic mintile si sa va demonstreze ca stiinta (in general) si matematica (in particular) nu sunt chiar asa de "urâte" cum foarte multi le percep. Am încercat să dau o tentă veselă si totusi serioasă acestui site pentru ca să fie accesibil atât tinerilor cât si celor ce au trecut printr-o bună parte din viată, atât pasionatilor de stiinte exacte, cât si "amatorilor". Sper ca să regăsiti linistea si armonia matematicii si a stiintelor în general răsfoind acest site.


Iată niste anecdote care îl privesc pe Newton si care arată cât era de distrat acest geniu:

Mergând o dată călare, preocupat de probleme de matematici, la poalele unui deal a descălecat; a luat apoi calul de căpăstru ca un automat, gândindu-se mereu la problemă. A urcat dealul pe jos, tinând de căpăstrul calului. Dar care nu i-a fost surpriza când, ajuns în vârful dealului, a constatat că tinea în mână căpăstrul si calul nu era nicăieri!

Altă dată Newton, care era celibatar, a vrut să-si fiarbă un ou fără să-si întrerupă lucrul. Isi luă si ceasul său de precizie ca să se uite la el si să vadă când au trecut cele 3 minute pentru fierbere. Era însă preocupat mult de tema pe care o trata. Când îsi aduse aminte de fierberea oului, nu mică îi fu surpriza lui Newton când a constat că a pus ceasul la fiert, iar în mână tinea oul ca să citească minutele.






Niciun comentariu: